5 tips om zuinig te leven

5 tips om zuinig te leven

Zuinig leven klinkt natuurlijk niet zo leuk. De meeste mensen willen juist geld uitgeven om te kunnen doen en laten wat ze willen in het leven en genieten kost nou eenmaal geld, althans, dat denken de meeste mensen. Dit is echter helemaal niet zo. Er zijn een aantal manieren om zuiniger te kunnen leven zonder hier heel veel voor op te hoeven offeren. De ene methode kost meer moeite dan de andere maar uiteindelijk hebben ze wel hetzelfde doel, zuiniger leven waardoor je meer geld kunt sparen voor de toekomst.

Weet waar je je geld aan uitgeeft


Om zuiniger te kunnen leven is de allereerste stap die je moet nemen er achter zien te komen waar je momenteel je geld aan uitgeeft. Pas wanneer je iedere Euro die je uitgeeft in beeld hebt kun je een lijstje maken. Hierbij kan je denken aan huur / hypotheek, boodschappen, vaste lasten, uitgaan, vakanties, etc… Waarschijnlijk is het even schrikken om te zien waar je zuurverdiende centjes blijven want sommige onderwerpen zullen veel hoger zijn dan dat je waarschijnlijk van te voren had bedacht. Wanneer dit het geval is heb je een prima lijstje gemaakt en gaan we vanaf hier weer verder werken.

Let op wat je eet en drinkt


Ongemerkt zijn eten en drinken een behoorlijke kostenpost in het dagelijks leven. Wekelijks ben je voor een gezin als snel meer dan 100 Euro kwijt, in de maand zal dit zo tussen de 400 en 500 Euro zijn wat echt wel heel veel geld is. Wist je dat het heel goed mogelijk is om hierop te besparen?

Maak bijvoorbeeld in het weekend een lijstje met wat je de komende week in de avond gaat eten. Zoek hierbij vooral op budget recepten. Een andere manier is om te kijken bij de aanbiedingen van de week en je keuze van recepten hierdoor te laten beïnvloeden. Kijk ook eens welk vlees goedkoop is, of nog beter eet minder of zelfs geen vlees. Op het gebied van drinken is water het goedkoopst. Drink daarom wat minder frisdrank en pak wat vaker een glas water. Op deze manier kan je eenvoudig zuiniger leven door te besparen op boodschappen.

Als laatste tip is het verstandig om zoveel mogelijk zelf te koken en zo min mogelijk eten bestellen, dit is in verhouding echt heel duur. Een keertje naar de snackbar met een gezin van 4 personen kost je zo 30 Euro. Wanneer je zelf de patat bakt met iets erbij ben je in totaal nog gaan 5 Euro kwijt.

Zeg je abonnementen op

Heb jij nog steeds dagelijks abonnement op de papieren krant? Dat is echt helemaal niet meer nodig tegenwoordig. Het is goedkoper om een online abonnement op een dagblad te nemen en nog goedkoper om deze volledig op te zeggen. Er zijn tal van online manieren waar je het nieuws gratis kunt volgen, een goed voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld nu.nl.

Er zijn nog veel meer abonnementen die tegenwoordig door veel mensen worden afgenomen. Wat dacht je van Netflix, Spotify, Disney Plus, Videoland en zo zijn er nog een flink aantal meer. Op hoeveel van deze diensten heb je een abonnement en kijk je daar ook geregeld naar? Misschien dat je hier wel op kunt bezuinigen door er één of meer of te zeggen. Scheelt je al snel tussen de 100 – 150 Euro per jaar.

Het meest ongebruikte abonnement in Nederland is op de sportschool. Veel mensen hebben een abonnement lopen bij de sportschool maar maken hier niet tot nauwelijks gebruik van. Wanneer je er vrijwel geen gebruik van maakt is het ook prima mogelijk om buiten te sporten, dit is gratis. Wandelen, hardlopen, fietsen, etc…

Uiteindelijk is een abonnement een luxe artikel wat je niet altijd direct nodig hebt. Om zuinig te leven zijn abonnementen dus iets wat je normaal gesproken zou kunnen opzeggen. Wil je meer weten over het bezuinigen op abonnementen? Lees dan ons artikel Geld besparen op abonnementen met deze 6 tips.

Gas, water en licht, ga er zuinig mee om


Hoe zuinig ga jij om met het gebruik van gas, water en licht bij jou thuis? En maak je je huisgenoten hier ook op attent om hierbij op het gebruik te letten? Het is natuurlijk belangrijk om jezelf comfortabel te voelen in je eigen huis maar ook is het belangrijk om dit op een verantwoorde manier te doen en hierbij te letten op de kosten en het klimaat.

De verwarming gaat in de koude maanden uiteraard aan. 20 graden is een prima temperatuur voor thuis en zet alleen de verwarming aan op plekken waar dat nodig is. Vervolgens de deuren in huis dichthouden om de warmte lekker binnen te houden. Wanneer je de temperatuur normaal op 22 graden hebt staan trek dan een trui en sloffen aan zodat je het warmer krijgt. Op jaarbasis scheelt dit aanzienlijk in het verbruik.

Hetzelfde geldt voor het gebruik van water en licht. Laat de lampen in huis niet onnodig aan staan. Wanneer je een ruimte uit gaat doe je ook meteen even het licht uit. In het begin is dit waarschijnlijk even wennen maar na loop van tijd weet je niet beter. Je kunt er ook over nadenken om al je verlichting om te wisselen naar LED-verlichting. Dit kost in het beginsel wat extra geld maar zal op den duur zeker besparen.

Douchen hoeft geen 10 minuten maar kan ook in 7 minuten. In bad gaan kost al helemaal veel water, zeker als je het tussendoor ook nog eens gaat bijvullen om het water weer warm te krijgen. Dit zijn allemaal eenvoudige manieren om zuiniger om te gaan met gas, water en licht.

Tweedehands is zo slecht nog niet

De meeste mensen denken meteen aan iets nieuws kopen op het moment dat er iets defect is. Kijk eens wat vaker op plekken waar ze tweedehands spullen verkopen. Je zult verbaasd zijn over wat je allemaal kunt vinden op Marktplaat of kringloopwinkels. De prijs is vaak maar een fractie van wat het nieuw in de winkel kort terwijl er meer veel producten echt helemaal niks mis is. Kleding, servies, meubilair, etc… allemaal producten die je heel goed tweedehands kunt aanschaffen. Uiteraard is het wel fijn om even een sopje over de aankopen te halen op het moment dat je het thuis hebt staan.