10 tips om beter te slapen

10 tips om beter te slapen

Een goede nachtrust is heel erg belangrijk. Zo kun je de volgende morgen weer fris en fruitig aan een nieuwe dag beginnen. Sommige mensen hebben moeite om goed te slapen en zijn daardoor vaak overdags helemaal uitgeput. Om mogelijk beter te kunnen gaan slapen hebben we 10 tips voor je geschreven.

Tip 1. Zorg voor een vast ritme

Het is belangrijk dat wanneer goed slapen voor jou niet vanzelfsprekend is om een vast ritme te creëren. Ga in de avond op een vaste tijd naar bed en sta op een vaste tijd in de ochtend weer op. Je lichaam went hier snel aan waardoor goed slapen een stuk eenvoudiger wordt.

Tip 2. Doe geen middagdutje

Als je een slechte nacht achter de rug hebt ben je al snel geneigd om een middagdutje te gaan doen. Toch is het aan te raden om deze over te slaan. Het verstoort de slaapritme. Wil je toch een dutje doen, probeer dan niet meer dan 30 minuten te slapen.

Tip 3. Vermijd beeldschermen voordat je gaat slapen

Zeker een uur voordat je gaat slapen is het belangrijk dat je alle apparaten met een beeldscherm vermijdt. Kijk dus geen televisie en laat ook je mobiele telefoon liggen. Het blauwe licht zorgt ervoor dat je minder goed kan slapen.

Tip 4. Voldoende beweging

Zorg ervoor dat je door de dag heen voldoende beweegt. Op deze manier raakt je lichaam meer vermoeid waardoor slapen eenvoudiger zou moeten gaan. Heb je een zittend beroep, probeer dan wat vaker van je stoel te komen en haal wat vaker een glas water of maak een wandeling in je pauze. Sporten voor het slapen gaan moet je vermijden. Dit zorgt er juist voor dat je wakker blijft.

Tip 5. Een opgeruimde slaapkamer

Zorg ervoor dat wanneer je naar bed gaat je slaapkamer opgeruimd is. Anders bestaat de kans dat je je gaat concentreren op de rommel die zich in de kamer bevindt. Wanneer je last van geluiden om je heen hebt kun je oordopjes overwegen. Als de gordijnen teveel licht doorlaat maak dan gebruik van een slaapmasker.

Tip 6. Frisse lucht in de slaapkamer

Nog een tip voor de slaapkamer. Zorg voor voldoende frisse lucht. Dit kun je bijvoorbeeld doen door overdags het raam open te zetten. Mochten er ventilatieroosters aanwezig zijn, laat deze dan altijd open staan. Ook wanneer je gaat slapen. De perfecte temperatuur voor je slaapkamer is gemiddeld 18 graden.

Tip 7. Stop met piekeren

Piekeren in bed is één van de dingen die je s nachts kunt wakker houden. Op het moment dat je wilt gaan slapen maar er allerlei gedachtes door je hoofd spoken, schrijf deze dan op. Door je gevoelens op een papier te schrijven kun je je gedachten makkelijk van je af zetten. Gebruik hier niet je telefoon voor, zie tip 3.

Tip 8. Concentreer op je ademhaling

Een goede tip wat bij veel mensen helpt is het concentreren op je ademhaling. Sluit je ogen en focus je op je ademhaling. Na enkele minuten val je mogelijk heerlijk in slaap.

Tip 9. Neem s avonds geen cafeïne

Het is heel gebruikelijk om na het avondeten een kop koffie of een kop thee te drinken. Probeer je aan te leren om dit niet meer te doen. Er zit namelijk cafeïne in, dat zorgt er voor dat je minder goed kunt slapen. Probeer ook frisdrank, enerigedranken, chocolade, snoepgoed en andere suikers te vermijden. Niet roken kan ook helpen bij het beter in slaap komen.

Tip 10. Lichte avondsnack

Als je s avonds trek krijgt eet dan een lichte avondsnack. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan een appel, rijstwafel of wat snoeptomaatjes. Wanneer je een grotere maaltijd gaat eten blijft het lichaam actief.