5 tips bij het handelen in crypto

De cryptomarkt is in de voorbije jaren steeds populairder geworden.

Veel mensen beginnen te beleggen in cryptomunten zoals Bitcoin, Dogecoin en Ethereum, en verdienen hier vaak ook een mooie cent mee.

Dat is zeker niet verbazingwekkend, want door de torenhoge inflatie en andere factoren is het vertrouwen in de traditionele munten en het vermogen van de overheid om die in goede banen te leiden sterk verminderd.

Zowel particuliere beleggers als bedrijven vinden hun weg naar de cryptomarkt, ofwel om er op korte termijn in te handelen, ofwel om cryptomunten te kopen en vast te houden op lange termijn.

Op dit moment ligt de market cap van de volledige cryptomarkt hoger dan 2 miljard dollar, en er zijn duizenden verschillende cryptomunten waarin je kan ruilen op tal van verschillende platformen.

Zomaar in deze markt stappen is dus meestal geen goed idee.

In dit artikel geven we je wat meer informatie over handelen in crypto, en delen we 5 tips om dit zo succesvol mogelijk te doen.

Wat is handelen in crypto nu precies?

Handelen in crypto is precies wat je zou denken: je koopt en verkoopt cryptomunten zoals Bitcoin en Ethereum.

In het Engels heet dit “crypto trading”, en dit komt neer op het aankopen van bepaalde cryptomunten (met fiatgeld zoals euro’s, of met andere cryptomunten), en die dan een bepaalde tijd later te verkopen, hopelijk met winst.

De meest gebruikte vorm van handelen in crypto is “day trading”, dus transacties op korte termijn – een paar uren of een paar dagen.

Hier kan je gebruikmaken van de sterke volatiliteit van de cryptomarkt om snel wat geld te verdienen.

Maar let op, door deze volatiliteit kan je even snel (of soms sneller!) je geld verliezen.

Of je het nu doet om snel geld te verdienen, op lange termijn je vermogen te vergroten, of puur voor het plezier, het staat vast dat handelen in crypto voor elk wat wils heeft.

5 tips bij het handelen in crypto

  1. Verlies nooit geld

De eerste tip klinkt logisch, maar het is zodanig belangrijk dat we deze echt niet kunnen overslaan.

Net als bij alle andere vormen van beleggen is geen verlies maken van groter belang dan winst maken.

Dit komt omdat verlies maken een proportioneel grotere invloed heeft op je vermorgen dan winst te maken.

Bijvoorbeeld: je investeert €100 in de cryptomarkt en je maakt 50% winst. Dat brengt je vermogen op €150. Super! Maar de dag erna verlies je 50%. Dat brengt je niet terug op €100, maar wel naar €75.

Omgekeerd geldt dit ook: als je van je oorspronkelijke €100 50% verliest, moet je geen 50% winst maken om je geld terug te winnen, maar wel 100%.

Kortom, de eerste tip komt dus neer op voorzichtig zijn.

Stel een duidelijke en nauwe Stop Loss in, zodat je verliezen altijd geminimaliseerd worden en je zo snel mogelijk uit de markt stapt als het fout gaat.

  1. Kies voor een veilige broker

De cryptomarkt is een beetje het Wilde Westen van de technologische/financiële sector, want heel veel overheden hebben er nog geen duidelijke wetgevingen over opgesteld.

Hier komt nog eens bij dat de meeste mensen echt geen idee hebben van wat cryptocurrency in feite is.

Deze twee zaken leiden helaas tot een sterke aanwezigheid van cryptocurrency scams: bepaalde systemen die azen op onwetende beginners om hen geld af te troggelen.

Als je voor crypto trading wil gaan, is het van het grootste belang dat je eerst goed onderzoek doet naar het platform waarop je dit wil gaan doen.

Kies niet zomaar voor deze of die broker. Lees je eerst goed in, door bijvoorbeeld allerlei blogposts te lezen, een Bitvavo review of 10 te raadplegen, allerlei video’s te bekijken, en websites zoals Trustpilot in te schakelen.

Beter een dag later beginnen met je handelen in crypto dan snel-snel beginnen en met een slechte broker te maken krijgen.

  1. Beleg rationeel, niet emotioneel

Zoals we reeds eerder hebben aangehaald is de cryptomarkt enorm volatiel.

Het kan, zonder overdrijven, voorvallen dat een bepaalde cryptomunt van de ene dag op de andere plots verdubbelt in waarde … of zelfs vertienvoudigt op een maand tijd.

Om dan de maand erna volledig in elkaar te storten.

Als jij dan op een goed moment in die munt had belegd, had je op een bepaald ogenblik zeer veel winst gemaakt.

De logische en rationele stap zou dan zijn om een deel van je winst (bijvoorbeeld je oorspronkelijke inleg) op te nemen, zodat je toch al zeker bent dat je geen verlies zal lijden – in het beste geval zou je dan op hetzelfde punt komen als je bent begonnen.

Maar als je emotioneel opgaat in je handelingen, kan het voorvallen dat je al je geld in die munt wil blijven steken, en misschien er zelfs meer en meer in wil pompen om de winst te maximaliseren.

De kans is groot dat je met een dergelijke aanpak uiteindelijk verlies zal maken.

Wat je moet doen is op voorhand een rationeel handelsplan opstellen: geef aan hoeveel geld je in een bepaalde trade zal steken, hoeveel winst je hoopt te halen, hoeveel verlies je je kan veroorloven, en vanaf wanneer je je geld zal opnemen.

En zodra dat moment dan is aangebroken, dan moet je de discipline hebben om je aan je handelsplan te houden.

Ja, het kan en zal wellicht voorvallen dat je hierdoor geld misloopt, dat een bepaalde munt nog veel hoger stijgt en dat je meer winst had kunnen maken door eraan vast te houden … maar onthou de eerste tip: maak nooit verlies.

Je wil geen grote risico’s nemen in de cryptomarkt.

De beste strategie om het veilig te houden en toch te profiteren van verdere winst is je eigen inleg opnemen zodra je X% winst hebt gemaakt, en die X% winst gewoon in de munt te houden.

  1. Beleg nooit als iets op een piek staat

Warren Buffett, één van de meest bekende beleggers ter wereld, geeft vaak als advies om nooit te kopen als iets populair is, wanneer het met andere woorden op een piek prijs staat.

De kans is dan immers groot dat de prijs naar beneden zal gaan binnen de kortste keren.

Hetzelfde geldt voor cryptocurrency: het is beter om cryptomunten aan te kopen als ze in een dalletje zitten, want dan heb je veel meer kans om op lange termijn winst te maken.

  1. Beleg alleen wat je je kan veroorloven

Tot slot een algemene tip: beleg nooit meer geld dan je kan verliezen.

Het is verleidelijk om al je spaargeld in een snel groeiende cryptomunt te steken in de hoop dat je hiermee miljonair zal worden (want dat is al meerdere mensen gelukt), maar dit loopt meestal slecht af.

Kijk elke maand hoeveel geld je overhebt na je onkosten en schulden te betalen, spaar dan eventueel een percentage (niet te veel, want sparen brengt niets op!), en wat je overhebt kan je dan beleggen.

Vermijd om meer dan dat bedrag te beginnen beleggen, want voor je het weet zit je in de financiële problemen!

Kortom, iedereen kan beginnen handelen in crypto, en met deze tips kan je dit veilig en succesvol doen.