5 handige tips voor beginners in krachttraining

5 handige tips voor beginners in krachttraining

Er zijn verschillende redenen waarom wij graag naar de sportschool gaan. Het kan zijn dat jij moet afvallen, geniet van de sociale interacties of juist komt op spiermassa op te bouwen. Als jij komt om meer spieren te kweken, dan zal je de focus moeten leggen op de krachtoefeningen. Je zal dan een eigen schema moeten gaan maken, die op jouw lichaam en wensen zijn afgesteld. Dat is al veel werk, maar je kan ook gewoon om advies vragen in de sportschool. De beste optie is het inhuren van een personal trainer, maar dat is prijzig en niet iedereen zit daarop te wachten. Gelukkig hebben wij voor jullie wel enkele handige tips genoteerd. Daarmee kan jij als beginner aan de slag gaan en succesvol worden met de krachttrainingen.

Tip 1: Variëren in oefeningen

De eerste tip is vrij logisch en zal zich meer richten op de variatie tijdens het trainen. Een grote fout die beginners maken is om zich voor een langere periode op één soort spiergroep te richten. Zij trainen bijvoorbeeld alleen de armen en de borstspieren. Dat zorgt allereerst voor de nodige verveling, maar je kan er zelfs lichamelijke klachten van gaan krijgen. Daarnaast ziet het er ook een beetje vreemd uit, wanneer slechts een deel van het lichaam gespierd is en de rest nog is zoals het was.

Variatie kan dat allemaal voorkomen en het zal ervoor zorgen dat jij het plezier zal behouden. Nogmaals, een schema kan behoorlijk essentieel zijn in de sportschool. Je kan trouwens ook voor meer variatie zorgen door na verloop van tijd het gewicht te verhogen, maar doe dat niet te snel.

Tip 2: Let ook op het vetpercentage

Krachttraining kan een wereld van verschil maken en jouw lichaam compleet veranderen, mits je het goed doet. Je moet jezelf niet alleen richten op de krachttraining, maar ook zeker op hetgeen dat jij eet. Het vetpercentage is belangrijk en zal bepalen of de spieren überhaupt zichtbaar zijn. Een laag vetpercentage brengt de spieren beter naar voren en daardoor kan jij het resultaat beter zien.

Wij raden je aan om een slimme weegschaal te kopen. Je kan de weegschaal koppelen aan een applicatie. Je krijgt dan een veel beter inzicht. De slimme weegschaal zal bijvoorbeeld het gewicht, de BMI en het vetpercentage meten. Daarnaast zal die informatie je ook alleen maar motiveren om verder te gaan met sporten en gezond eten en drinken.

Tip 3: Train vaker dan één keer in de week

Een abonnement bij de sportschool is te duur om maar één keer in de week te gaan sporten. Daarnaast zal je dan ook vrij weinig resultaat boeken. Je moet proberen om het sporten tot een soort van gewoonte te maken. Het beste is om te beginnen met drie bezoeken per week en dat langzaam uit te breiden naar wellicht vijfmaal in de week.

Mocht je echt hoge ambities hebben, dan kan je er niet langer meer omheen en zal je dagelijks moeten gaan sporten. Echter is het ook verstandig om zo af en toe te rusten, simpelweg om de spieren tot rust te laten komen en te laten herstellen. Zorg ervoor dat je op vaste dagen naar de sportschool gaat, zodat het normaal zal worden op termijn.

Tip 4: Losse gewichten en stabilisatie

Je kan in de sportschool op allerlei manieren gaan trainen. Er zijn diverse krachttraining apparaten beschikbaar, die zijn gericht op bepaalde doelgroepen en eenvoudig in het gebruik. Het kan alleen slimmer zijn om jezelf te richten op de losse gewichten. Dat komt omdat je spieren net wat meer worden belast, maar wel op een positieve manier. De gewichten zorgen ervoor dat jij zelf de balans moet zien te vinden, dat werk zal niet door een apparaat worden overgenomen. Dit komt je coördinatie ten goede, maar ook de spieren. Die extra boost kan een groot verschil maken, zeker als jij al wat verder bent in de training. Als beginner kan het zeker geen kwaad om te starten met de apparaten voor krachttraining.

Tip 5: Pak voldoende rust

Dat voeding onwijs belangrijk is voor krachttraining dan weten wij allemaal wel. Je kan een vette hap beter vermijden, zodat het vetpercentage daalt of stabiel blijft. Echter waar een beginner zich nog wel eens in kan vergissen is de rust. Je moet bijvoorbeeld tussen de oefeningen in voldoende rust pakken, maar dat geldt ook voor hele trainingen. Het is verstandig om zo nu en dan een rustdag in jouw schema op te nemen. Je spieren kunnen op die manier beter herstellen. Je zal na een rustdag ook merken dat je fysiek meer aankan in de sportschool. Daarnaast zal de kans op een blessure ook drastisch afnemen en dat is minstens net zo belangrijk.