Het effect van de eikenprocessierups op een hond

Het effect van de eikenprocessierups op een hond

De eikenprocessierups wist Nederland een tijdje geleden in zijn greep te houden en lijkt nu een jaarlijks terugkerend probleem te zijn. De rups is actief in de zomermaanden en nestelt zich in de eikenboom. De brandharen van de rups kunnen zorgen voor lichamelijke problemen bij de mens. Je moet denken aan extreme jeuk, blaasjes, ontstekingen, een rode huid en bultjes op het lichaam. Echter kan de eikenprocessierups ook voor klachten zorgen bij dieren, waaronder honden. Het soort contact speelt een belangrijke rol in de symptomen die kunnen opspelen.

Nesten van de eikenprocessierups

De nesten van de eikenprocessierups kunnen voor een hond nog wel eens overkomen als een bal. De kans is dan groot dat de hond een nest in zijn bek meeneemt en dat kan voor vervelende klachten zorgen. Het is dan noodzakelijk dat de bek een lange tijd gespoeld zal worden met water. Echter is dat voor de hond zeer onaangenaam. Een dierenarts kan ertoe besluiten om de hond onder narcose te brengen voor de pijnlijke behandeling. Het kan zijn dat het spoelen op zichzelf niet voldoende is, aangezien er een allergische reactie kan ontstaan. De dierenarts zal de hond dan behandelen met steroïden en antihistaminicum.

Overige symptomen

Als een hond in contact is geweest met de eikenprocessierups dan zijn er nog enkele andere symptomen die kunnen opduiken. Een hond kan last krijgen van een benauwd gevoel, wat komt door de brandharen van de rups. Vochtophoping, een geïrriteerde huid en ogen, braken, diarree en verhoging komen ook regelmatig voor.

In het ergste geval kan een hond ook een allergische reactie krijgen nadat het dier in aanraking is geweest met de eikenprocessierupsen. Een hond kan binnen korte tijd al in shock raken. In zeldzame gevallen komt een hond te overlijden. Het is daarom raadzaam om snel te reageren en contact op te nemen met een dierenarts. Hij of zij kan je van advies voorzien, maar normaliter zal er wel even naar de hond gekeken moeten worden door een dierenarts.

Waar komt de eikenprocessierups vandaan?

De eikenprocessierups kwam lange tijd niet voor in Noord-Europa en komt oorspronkelijk uit Zuid-Europa. In de laatste dertig jaar zijn de rupsen zich gaan verplaatsen. Sinds 1991 zijn de rupsen actief in Nederland. De eerste echte problemen met de eikenprocessierups begonnen pas in 2004. De laatste jaren is er wederom een stijging te zien in het aantal nesten in ons land. De brandharen van de rups zijn actief voor een periode van zes tot acht jaar en kunnen daardoor voor een langdurige tijd voor overlast zorgen. De behaarde rupsen zijn in de eikenbomen te vinden van april tot begin juli.