Een klaplong of Pneumothorax

pneumothorax

Een medische naam voor een klaplong is pneumothorax. Bij een pneumothorax ontstaan er scheuren in het borstvlies en kan er lucht tussen het binnen en buitenblad van de longvliezen komen. Doordat de onderdruk in de longvliezen en buitendruk hierdoor aan elkaar gelijk staan, klapt een deel van de long ineen. Het ontstaan van een klaplong kan meerdere oorzaken hebben, maar het ontstaat meestal in een rusttoestand. De klaplong kan bij iedereen voorkomen wanneer er een scheur of gat ontstaat in het borstvlies, maar het komt veel vaker voor bij astma en COPD patiënten.

Bij een klaplong behoren symptomen zoals moeite hebben met de ademhalen, zweten, kiespijn, huidskleur wordt bleek en hevige pijn waarbij het voelt als of het in de rug schiet. Een long zal vrijwel nooit helemaal inklappen, het zal altijd een deel van de long zijn die dicht klapt. Een klaplong valt onder de noemer van spoedgevallen bij een dokter.

Diagnose van een klaplong

Wanneer de symptomen overeenkomen met een klaplong, kan er zelf nog niet gesproken worden van een klaplong of een pneumothorax. De diagnose van een klaplong moet altijd worden vastgesteld door een behandelende dokter. De diagnose wordt door de behandelde dokter vastgesteld door middel van de weergegeven klachten en de dokter zal een lichamelijk onderzoek doen. Bij het lichamelijk onderzoek wordt er naar de ademhaling van de patiënt geluisterd met behulp van een stethoscoop, ook zal de dokter met borstkloppen de borst onderzoeken. Wanneer de dokter constateert dat er geen ademhalingsruis te horen is via de stethoscoop en wanneer de kloppen op de borst hol klink, zal hij veronderstellen dat het gaat om een pneumothorax. Om de diagnose vast te stellen van een pneumothorax zal er echter een röntgenfoto gemaakt moeten worden. Op een röntgenfoto is goed te zien of de long daadwerkelijk is ingeklapt.

Een klaplong behandelen

Als de diagnose is gesteld van een klaplong zal de behandelende dokter voornamelijk rust voorschrijven. Door de longen voldoende rust te geven bij een niet volledige klaplong zullen de longen zich zelf weer vormen en herstellen. Wanneer het een volledige pneumothorax betreft zal naast de voorgeschreven rust ook een drain worden ingebracht. De drain wordt tussen twee ribben geplaatst in het onderste gedeelte van de borst. Aan het uiteinde van de drain zal een vacuümpomp worden aangesloten en hierdoor zal de long zich weer ontplooien. De behandeling voor een volledige pneumothorax kan varieert per geval van een volledige klaplong.

Klaplong symptomen

Een klaplong kan erg vervelend zijn en kan je overkomen zonder dat je er erg in hebt. Het is daarom belangrijk dat je een klaplong tijdig herkent. Je moet dus goed weten op welke klaplong symptomen je moet letten. Het is vaak niet zo dat de gehele long inklapt, maar slechts een deel van de long. De patiënt krijgt moeite met ademhalen en gaat zweten. Het kan voorkomen dat het voelt alsof het in één keer in je rug schiet. Een ander klaplong symptoom is dat het bij het kloppen op de borst erg hol klinkt. Dit kun je echter niet zelf constateren, maar hiervoor moet je naar de dokter. Een klaplong valt bij de dokter onder de noemer spoedgeval. Bij een klaplong is er een verminderde werking van de long en krijgt de patiënt moeite met ademhalen. Ook komt er dan te weinig zuurstof in het bloed. De dokter zal vaak doorverwijzen naar het ziekenhuis waar een behandelend arts de constatering klaplong of pneumothorax vastgesteld kan worden.

Vaststellen klaplong symptomen

Als je denkt dat je een klaplong hebt moet je zo spoedig mogelijk contact opnemen met de huisarts. Echter is het lastig om zelf deze diagnose te stellen. De klaplong symptomen zijn symptomen die je zelf niet zo snel zult koppelen aan een klaplong. Ook de huisarts kan de diagnose niet stellen. De huisarts kan echter wel de klaplong symptomen herkennen en een doorverwijzing geven voor het ziekenhuis. Daar kan een longarts de vermoedens van de huisarts bevestigen en de diagnose vaststellen.