Beste optrekstang, pull-up bars, zo vind je ze!

Ben je een fanatieke sporter dan is de pull up bar waarschijnlijk al onderdeel van jouw training. Heb je net besloten om wat meer aan sport te gaan doen? Dan is de optrekstang bij uitstek een geschikt trainingsmiddel voor jou. In het Engels wordt de optrekstang een pull up bar of chinning bar genoemd.

Een pull bar of chinning bar kun je overal gebruiken. Of dit nu binnen of buiten is, thuis of in de fitness. Met de optrekstang train je het sterker maken van je armen en rug. Het goede nieuws is dat een ieder deze stang tijdens het sporten kan gebruiken, van beginner tot professioneel.

Pull-up bars voor iedereen

Het is echt waar. De pull up bar is voor elke sporter een ideaal trainingsapparaat. Je gebruikt je eigen lichaamsgewicht als weerstand.

Houdt je enkel van thuis sporten? Dan kan je de stang in huis of buitenshuis gebruiken.

Ben je een uiterst fanatieke sporter? Dan is de pull up bar uitermate geschikt om te gebruiken in de home gym en de sport school.

Woon je klein? Geen probleem, ook daar is een oplossing voor. Er zijn verschillende soorten optrekstangen op de markt voor kleine ruimtes.

Voor elke sporter is er een geschikte optrekstang. Sporten doe je op jouw manier.

Waarom zou ik een optrekstang kopen?

Het antwoord hierop is heel simpel: het gebruiken van een pull up bar is een hele goede manier van krachttraining.

De effectiviteit van een pull up bar is groot. Al train je jarenlang met gewichten dan wil dit niet zeggen dat je een pull up kunt doen.

In het begin zul je nog weinig muscle power hebben. Je kunt dit wel trainen door verschillende soorten oefeningen met de optrekstang te doen.

Doordat je met een pull up bar veel verschillende spiergroepen traint, zul je merken dat jouw bovenlichaam sterker wordt. En dit is nu net wat je wilt. Om maar wat voordelen te noemen:

 • je krijgt een sterke rug
 • je buikspieren worden getraind
 • je versterkt de biceps en triceps in je armen
 • je krijgt een mooier figuur
 • goed voor je zelfvertrouwen
 • je draagvermogen en kracht neemt toe, dus nu kun je zelf de wasmachine verplaatsen

De beste pull up bar: deur, muur, plafond of staand?

Een pull up bar is ideaal voor het doen van verschillende oefeningen. Er zijn ontzettend veel optrekstangen verkrijgbaar. Het is aan jou om de beste optrekstang te vinden dat jou verder kan helpen in jouw training.

Je koopt een optrekstang dat past bij jouw persoonlijke situatie. Dit is aan de muur, het plafond, een optrekstang deur of staand met behulp van een power tower zijn.

Je kunt een optrekstang op verschillende manieren in of buiten huis bevestigen. Weet vooraf waar je de pull up bar gaat gebruiken.

Hoe en waar monteer ik een optrekstang?

Wil je de optrekstang in huis bevestigen? Je hebt de keuze om de optrekstang aan de muur, plafond, tussen de deurpost of staand te gebruiken.

De optrekstang aan de muur of plafond is de meest stevige constructie. Je zet deze met bouten of schroeven vast. Het voordeel is dat je door wandmontage meer draagvermogen creëert. Je kunt daarnaast meer verschillende oefeningen met de optrekstang doen. Zo kun je pull ups doen met een smalle grip of juist een brede grip.

Het vastmaken van een optrekstang bij de deurpost kan je zelfs zonder bouten of schroeven doen. Hierdoor kun je de optrekstang makkelijk verplaatsen of verwijderen. En je hoeft niet te boren. Zorg er wel voor dat je een stevige stang gebruikt.

Als je kiest voor een pull up bar met multifunctioneel breedte dan heb je de beschikking over verschillende gripposities. Een optrekstang voor krachttraining waar je veel verschillende oefeningen mee kunt doen. Je kunt deze zonder bouten of schroeven monteren.

Tot slot kun je ervoor kiezen een fitness tower te kopen. Een staande constructie waar je de optrekstang aan kunt bevestigen.

Welke bouten voor optrekstang?

Weet je de plek waar je de optrekstang gaat monteren? Doe dan eerst goed onderzoek.

Zo kijk je naar de hoogte en positie waar de pull up bar moet komen. Je kijkt of er elektriciteitskabels of leidingen in de muur zijn. Niet geheel onbelangrijk: aan wat voor soort muur of plafond ga je de stang bevestigen?

Deze factoren hebben allemaal invloed op de keuze voor de schroeven of bouten die je gaat gebruiken om de pull up bar goed vast te maken.

De volgende bouten/schroeven zijn geschikt voor het monteren van jouw optrekstang:

 • een keilbout zorgt voor een sterke verbinding met de muur. Je bevestigt deze voordat je de optrekstang ophangt.
 • een doorsteek-anker is gelijk aan de sterkte van een keilbout. Je kunt de pull up bar tegelijk met de optrekstang bevestigen.
 • een houtdraaibout is geschikt voor houten muren.

Overigens worden de pluggen en bouten vaak met het product geleverd. Om de optrekstang goed te monteren heb je daarnaast een aftekenpotlood, meetlint, boormachine en waterpas nodig.

Wat is het nut van een power tower?

Heb je wat meer ruimte in huis? Dan kun je er voor kiezen om een staande pull-up bar aan te schaffen. Een power tower is ideaal voor krachttraining. Overigens kun je met nagenoeg alle squat racks een optrekstang gebruiken.

De power tower is professionele krachtapparatuur. Je kunt hiermee halterstangen en optrekstangen gebruiken. Met de optrekstang kan je de meest effectieve oefeningen voor het hele bovenlichaam doen. Denk bijvoorbeeld aan het effectief trainen van je rugspieren door het doen van push ups, tricep dips, chin ups, sit ups, leg raises.

Houd je ervan om outdoor te trainen? Koop dan een optrekstang met een speciale poeder coating of van roestvrij staal. Hiermee is de pull up bar bestendig tegen elk weertype.

Waar moet je op letten bij het kopen van een goede optrekstang?

Als je eenmaal weet of je thuis of buiten traint dan is het fijn om te weten welke stang het beste bij jou past.

Er is een grote diversiteit aan pull bars merken op de markt. Weet je inmiddels waar je de optrekstang wilt bevestigen? Dan wordt het hoogst tijd om te kijken naar de andere voorwaarden waar een pull up bar aan moet voldoen. Om maar enkele hiervan te noemen:

Maximale belastbaarheid

Het is goed om te weten wat de maximale belasting is van een optrekstang. Het zal je niet verbazen dat de goedkopere optrekstangen minder belastbaar gewicht hebben dan de duurdere pull up bars.

Daarnaast kunnen de optrekstangen geschikt voor wandmontage of het plafond meer maximaal belastbaar gewicht hebben dan de optrekstang die je aan de deurpost monteert.

Denk bij de aanschaf aan je eigen lichaamsgewicht en of je wel of niet met een gewichtsvest traint. Dit maakt namelijk veel verschil. Kies minimaal een belastbaar gewicht van 120 tot 150 kg.

Afmetingen

Wat moet de breedte zijn van jouw optrekstang? Wil je bijvoorbeeld veel verschillende oefeningen doen? Kies dan voor een brede pull bar.

Grepen van de standaard optrekstang versus de multifunctionele optrekstang

Wil je een optrekstang met extra grip? Of is een standaard optrekstang voor jou voldoende? Kijk naar de diversiteit in de verschillende grepen van een pull up bar.

Variëteit in grepen kan namelijk juist het verschil maken. Een optrekstand met foam handvaten zorgt voor een comfortabele positionering van je hand.

De multifunctionele optrekstang heeft verschillende handgrepen. Hierdoor kan je met diverse oefeningen je gehele bovenlichaam trainen.

Afstand voor optrekstang wandmontage

Ga je jouw stang aan de muur monteren? Let er dan op dat deze niet te dicht op de muur wordt geschroefd. Je kunt dan de oefeningen moeilijker uitvoeren.

Wat is de beste pull up bar van 2022?

Jouw persoonlijke keuze speelt altijd een rol als je de keuze maakt voor wat voor jou de beste pull up bar is. Hier is een selectie van de door ons gekozen beste pull up bars.

 • De Bative pull up bar kan een hele goede keuze zijn. Deze stevige optrekstang is geschikt voor bevestiging aan de meur of deurpost. De maximale belastbaarheid is 300 kg. Hierdoor kun je de optrekstang voor een complete workout gebruiken. Deze pull up bar is makkelijk te installeren en je hebt er geen schroeven voor nodig. De slider waarschuwt tijdig als de optrekstang niet goed is bevestigd. De optrekstang kun je op 78 cm en 110 cm instellen.
 • De Virtufit Multifunctionele optrekstang is een ideale optrekstang voor krachttraining. Het heeft meerdere gripposities. Uitermate geschikt voor chin ups of diverse pull ups. Zelf de zware oefening is met deze optrekstang geen probleem meer. Belastbaar gewicht is tot 120 kg. Je kunt de optrekstang bevestigen op deurposten van 78 tot 90 cm breed. Ideaal om tussen je andere werkzaamheden door wat pull ups te doen.
 • Wil je liever een power tower? Dan is de Tunturi PT60 Power Tower wellicht wat voor jou. Train je buikspieren en rug als nooit te voren. Uiteraard is deze geschikt voor het trainen van je armen en schouders. In lengte verstelbaar en 220 cm hoog. Ideaal voor je eigen home gym of je nu een beginnende of gevorderde sporter bent. Gewicht gaat tot 120 kg.
 • De optrekstang van breed metaal zijn compact en stevig. De stang wordt door veel sporters geprezen als één van de beste optrekstangen. Geschikt voor de thuisgebruiker. Ideaal om aan de deurpost te monteren.

Welke spieren train je bij het optrekken?

Moet je jarenlang trainen om een chinning bar te kunnen gebruiken? Nee, dat zeker niet. Je moet wel weten hoe je een optrekstang voor krachttraining juist gebruikt.

Weet je het verschil tussen een chin up en een push up? Bij een chin up zet je je handen dichter naar elkaar toe. Je handpalmen wijzen naar je gezicht.

Bij een pull up doe je juist het tegenovergestelde. Je handen staan breder uit elkaar en de handpalmen staan van je gezicht af.

Zowel de chin up als de pull up is één van de meest effectieve oefening om je hele bovenlichaam te trainen. Je rug, schouders en armen worden allemaal getraind.

Tips voor de juiste pull ups/chin ups

Iedereen kan leren om pull ups te doen. Maar hoe doe je nu trainingsoefeningen goed uitvoeren? Enkele tips speciaal voor jou:

 • Stevigheid. Houd de stang stevig vast. Hierdoor train je op de juiste manier de spieren in je lichaam.
 • Train je rugspieren. Laat je schouders zakken richting je ruggengraat. Hierdoor gebruik je jouw rugspieren goed.
 • Gebruik je buikspieren en let op je houding. Houd je ruggengraat recht en span je buikspieren aan.
 • Let op je eigen ademhaling. Hoe bewuster jouw ademhaling, des te beter de oefening gaat.
 • Opbouwen. Wees niet te streng voor jezelf. Als je begint met 1 of 2 keer dan doe je al meer dan genoeg. Train wel regelmatig.
 • Controle is alles. Doe de oefening gecontroleerd. Neem een focuspunt waar je naar toe kijkt. Zak zo laag mogelijk als je naar beneden gaat.

Hoe doe ik een goede pull up/chin up?

Bedenk eerst of je een pull up of een chin up wilt doen. Dit heeft invloed op je handpositie op de stang. Bij deze oefening wordt uitgegaan van de pull up:

 1. Als startpositie ga je onder aan de pull up bar staan.
 2. Pak vervolgens de stang beet door omhoog te springen. Let hierbij op dat je armen breed staan met de handpalmen van je gezicht af.
 3. Houd je rug en benen recht. De armen zijn gestrekt.
 4. Je schouderbladen trek je iets naar achter. Als het goed is merk je dat je de rug, armen en bilspieren aanspant.
 5. Focus, richt je blik voor je.
 6. Trek nu jezelf omhoog totdat je kin boven de stang uitkomt.
 7. Laat je vervolgens weer langzaam naar beneden zakken.

Er zijn talloze oefeningen die jij kunt doen om een goede pull up of chin up te doen. Met een multifunctionele stang breng je meer variatie brengen in je oefeningen.

Het gebruik van de optrekstang is ideaal om aan je eigen lichaamskracht te werken. De oefeningen moeten wel goed worden uitgevoerd. Anders is de kans op blessures helaas erg groot. Dat moet je natuurlijk voorkomen. Succes en veel plezier met trainen!