Besparen op autokosten

Besparen op autokosten

De meeste huishoudens hebben wel één of meerdere auto’s. De personen die een auto hebben zullen ook zeggen dat ze in de meeste gevallen ook niet meer zonder zouden kunnen. Helaas is het met een auto ook dat dit erg dure dingen zijn. De kosten lopen op allerlei manier snel op. Zo heb je natuurlijk gewoon de brandstofkosten waar je niet onderuit komt opbouwt moment dat je de auto gebruikt, wanneer je meer rijdt zal je meer brandstof gebruiken maar daarnaast heb je ook nog veel overige kosten. Denk hierbij aan verzekeringen, reparaties en keuringen. Met name deze onvoorziene kosten kunnen flink oplopen. Gelukkig zijn er diverse manieren waarmee je de kosten kunt beperken, voorkomen gaat helaas niet.

Brandstof

Of je nu benzine, diesel, gas of elektra gebruikt als brandstof, het kost allemaal geld. Deze kosten worden hoger naarmate je de auto meer gebruikt, dus naarmate je afstand groter wordt. Als je de auto bijna niet gebruikt zal je weinig brandstof verbruiken en hierdoor je kosten laag houden. De meest eenvoudige tip in dit geval is dus om de auto zo veel mogelijk te laten staan en wanneer het mogelijk is de fiets te pakken of lopend te gaan. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan dus probeer anders om je brandstof voor een scherp bedrag in te kunnen kopen. Controleer de prijzen van de tankstations eens bij jou in de buurt, de prijs per liter kan al behoorlijk schelen. Bemande tankstations zijn veelal duurder dan de onbemande tankstation en de tankstations van de grote bekende namen (Shell, Esso, BP, etc…) zijn veelal duurder dan van de kleinere merken (Tango, Friezin, etc…). Daarnaast hanteren veel tankstations een dag waarop je goedkoper kunt tanken. Je krijgt dan bijvoorbeeld op donderdag een paar cent korting per liter, dit kan al snel een paar Euro schelen voor een volle tank. Brandstof heb je toch nodig dus waarom niet gewoon tanken op de dag dat de korting er is?

Verzekeringen

Zodra je de weg op gaat is een autoverzekering verplicht. Ook als je niet gaat rijden maar wel op een openbare parkeerplaats staat. Omdat er heel veel verzekeringen zijn is het belangrijk om deze met elkaar te vergelijken. Prijzen kunnen namelijk behoorlijk verschillen.

Afhankelijk van de waarde van je auto is het verstandig om all-risk of alleen casco verzekerd te zijn. De maandelijkse premie voor een all-risk verzekering is aanzienlijk hoger dan voor een casco maar de uitkering is hiervan ook beter. Let op dat wanneer je een oudere auto hebt die niet meer zoveel waard is het niet meer de moeite is om deze all-risk te verzekeren omdat je premie bijna hoger is dan de waarde van je auto. Er zijn diverse websites op internet te vinden waarbij je verschillende verzekeringsmaatschappijen met elkaar kunt vergelijken, zo kom je snel bij de goedkoopste verzekering uit die ook nog het beste bij je past. Nog een extra tip, vaak is het mogelijk om je verzekeringspremie voor een heel jaar af te lossen, je krijgt dan een paar procent korting.

Doe zelf je onderhoud

Naar de garage gaan met je auto resulteert vrijwel altijd is een fikse rekening. Op de één of andere manier weten ze altijd diverse punten te vinden die niet goed zijn en verbeterd moeten worden. Dit kunnen defecte lampjes zijn, bijvullen van olie- of koelvloeistof, bandenspanning of bij een slecht profiel het verplicht moeten wisselen van je banden. Over het algemeen zijn de kosten voor deze producten niet zo hoog, een lampje kost bijvoorbeeld slechts een paar Euro maar voor het er door een monteur in laten zetten betaal je zomaar 40 Euro terwijl je dit ook echt heel eenvoudig zelf kunt doen. In de autoboekjes staat dit duidelijk uitgelegd en met Youtube op de achtergrond is het zeker goed te doen.

Het wisselen van je zomer- en winterbanden is ook een klusje dat eenvoudig is maar wat je gewoon een keer gedaan moet hebben om het te weten. Je bent er ongeveer een uurtje mee kwijt en kunt er zomaar minimaal 80 Euro mee besparen. Wanneer het je gelukt is geeft het nog eens een goed gevoel ook.

Pas je rijstijl aan

Iedereen vindt het wel fijn om zo af en toe lekker door te rijden. Een beetje agressieve rijstijl met snel optrekken en op het laatste moment afremmen. Helaas zorgt deze rijstijl er ook voor dat de kosten omhoog gaan. Je brandstofverbruik en de slijtage aan je auto gaan aanzienlijk omhoog met een stevige rijstijl.

Het rijden in een hogere versnelling waarbij je een zo constant mogelijk tempo rijdt is het beste wat je kunt doen. De slijtage aan de auto is hierdoor minimaal en je brandstofverbruik op z’n laagst. Het rijden in een stad verbruikt relatief veel brandstof, soms is dit zelfs wel meer dan 20% meer dan op de snelweg. Dit komt vooral door het steeds opnieuw optrekken voor stoplichten.

Uiteindelijk is het altijd het goedkoopst om de auto te laten staan wanneer je deze niet nodig hebt. Wandelen op fietsen is altijd goedkoper dan de auto en is nog veel gezonder ook.