7 tips om katten uit je tuin te weren

7 tips om katten uit je tuin te weren-min

Katten die niet van jou zijn die hun behoefte doen in de tuin kan een behoorlijk irritatiepunt zijn. Vaak graven ze vervolgens ook nog in je grond of vallen ze je hond lastig. We bespreken 7 tips om katten uit je tuin te weren. Uiteraard op een diervriendelijke manier.

Tip 1. Geen losse aarde in je tuin

Probeer om geen losse aarde in je tuin te hebben. Stamp het goed aan of zorg voor een bodembedekker. Dit zijn laagblijvende planten. Ook een tip tegen onkruid. Heb je toch gedeeltes in de tuin waar bijvoorbeeld aarde te vinden is, bedek deze dan tijdelijk met kippengaas. Dat kun je eenvoudig kopen in iedere bouwmarkt. De kippengaas voelt onprettig aan bij de kat zijn pootjes. Hoe vaker de kat er over heen loopt, hoe sneller ze zich bedenken dat ze beter ergens anders heen kunnen gaan.

Tip 2. Planten die katten niet leuk vinden

Er zijn verschillende planten te vinden waar katten een hekel aan hebben. Dit komt door de geur die de plant afgeeft. Als ze weten dat er zo’n plant in de tuin te vinden is blijven ze vaak weg. Een voorbeeld van zo’n plant is bijvoorbeeld de vuurwerkplant, ooievaarsbek en de citroenverbena. Hou er rekening mee dat er ook planten bestaan waar katten dan juist weer dol op zijn. Zoals de kattenkruid, vetmuur en kattengras.

Tip 3. Verjaag ze met water

Bij de derde tip is het belangrijk dat je goed oplet wanneer de kat zich in jouw tuin bevindt. Zorg dat je een waterspuit of een waterpistool bijdehand hebt en maak de kat nat zodra het een poot in je tuin zet. Als je dit meerdere keren herhaalt blijven ze vanzelf weg. Er zijn ook sprinklers met sensor te koop. Deze maken de kat nat zodra die er langsloopt. Het nadeel hiervan is dat het een stuk duurdere optie is.

Tip 4. Je tuin beter afschermen

Een andere manier om katten uit je tuin te weren is door je tuin beter af te schermen. Plaats bijvoorbeeld schuttingen met verticale planken en plaats aan de bovenkant kippengaas. Dicht gaten bijvoorbeeld in struiken met gaas. Zorg ervoor dat je alleen diervriendelijke producten gebruikt.

Tip 5. Ultrasoon geluid

Er is een product, een ultrasoon apparaat dat een hele hoge toon afgeeft, die alleen katten kunnen horen. Wij mensen horen dit niet. Het is één van meest effectieve manier om katten uit je tuin te weren. Het apparaat beschikt over een sensor en werkt meestal op zonne energie.

Tip 6. Maak gebruik van bepaalde geuren

Om katten uit je tuin te verjagen kun je ook gebruik maken van bepaalde geuren. Geuren waren katten absoluut niet van houden. Strooi bijvoorbeeld knoflook door de tuin, of leg overal citroenschillen neer. Verder kun je ook gebruik maken van sinaasappels, peper en mottenballen.

Tip 7. Met de eigenaar praten

Als je alles hebt geprobeerd en het betreft hier een kat van bijvoorbeeld de buurman, ga dan het gesprek aan. Vertel op rustige wijze dat je last hebt van de kat en tot een oplossing wilt komen. De kat kan bijvoorbeeld binnen worden gehouden maar ook castratie of sterilisatie zou een optie kunnen zijn. Katten worden hier vaak een stuk rustiger van. Ga nooit boos het gesprek aan. Dat leidt vaak tot een nog groter conflict.