10 tips om te stoppen met roken

10 tips om te stoppen met roken

Roken is een hele ongezonde gewoonte die ervoor zorgt dat je levensduur verkort wordt. Veel mensen kiezen er dan ook voor om te stoppen met roken. Een dappere beslissing maar wel één die hartstikke moeilijk is. We hebben 10 tips op een rijtje voor je gezet om te stoppen met roken. Succes!

Tip 1. Laat weten dat je stopt met roken

Als je gaat stoppen met roken is het belangrijk dat je je omgeving hierover informeert. Vrienden en familie kunnen je steunen en helpen me te motiveren. Ook kunnen ze er rekening mee houden om geen sigaret te kopen waar jij bij bent. Misschien wilt iemand wel samen met jou stoppen als je het vertelt. Een ander bijkomend voordeel is dat je een bepaalde druk voelt waardoor je motivatie nog hoger is.

Tip 2. Gooi alles weg

Het is van groot belang dat je alles de prullenbak in gooit wat te maken heeft met roken. De overgebleven sigaretten natuurlijk maar ook de asbakken en aanstekers. Deze producten zorgen ervoor dat je onbewust gaat denken aan een sigaret en hierdoor maak je het jezelf alleen maar moeilijker.

Tip 3. Zoek een buddy

Stoppen met roken is één van de moeilijkste dingen om te doen. Als je in je eentje bent is het extra lastig. Probeer daarom in je omgeving te vragen of iemand met je mee wilt stoppen. Samen stoppen kan een stuk beter werken. Je kunt elkaar motiveren en elkaar afleiding geven.

Tip 4. Zin in een sigaret duurt maar even

Als het moment daar is dat je zin hebt in een sigaret moet je beseffen dat dit slechts voor korte tijd is.  Je zult merken dat na enkele minuten je zin in een sigaret afneemt. Het moment dat je de piek bereikt is vaak het lastigst. Zoek direct afleiding door iets te gaan doen. Wat dat is maakt verder niet uit.

Tip 5. Eet of drink wanneer je verlangt naar een sigaret

Als je verlangt naar een sigaret kun je ervoor kiezen om iets te eten of te drinken. Dit onderdrukt het verlangen in de meeste gevallen. Probeer daarbij wel op te letten hoeveel calorieën je naar binnen werkt, je wilt natuurlijk niet in gewicht aankomen. Drink bijvoorbeeld een glas water of eet een stuk fruit.

Tip 6. Nuttig geen alcohol

Stoppen met roken en het drinken van alcohol is geen goede combinatie. De alcohol zorgt ervoor dat de nicotine sneller verwerkt wordt in je lichaam. Het gevolg hiervan is dat je nog meer zin krijgt om te roken. Probeer tijdens het stoppen met roken geen alcohol te drinken.

Tip 7. Blijf in beweging

Probeer zoveel mogelijk te bewegen. Het zorgt ervoor dat je minder zin hebt om te roken en daarnaast is het ook nog eens hartstikke gezond. Pak de fiets en maak een prachtige tocht door de bossen. Ga het park in en wandel terwijl je geniet van de omgeving. Je kunt natuurlijk ook lekker de sportschool induiken!

Tip 8. Beloon jezelf

Stoppen met roken is hartstikke moeilijk en daarom mag je er extra trots op zijn als het je lukt. Beloon jezelf, niet alleen omdat je het verdient maar het motiveert je ook nog eens. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om na één week niet roken jezelf te belonen met een cadeautje en na één maand met een heerlijk etentje.

Tip 9. Ademhalingsoefeningen

Je kunt ademhalingsoefeningen uitvoeren op de momenten waarop je zin hebt in een sigaret. Door de oefeningen ga je aan andere dingen denken en het helpt je ook nog eens om te ontspannen. Je moet er natuurlijk open voor staan maar het is een prima optie die kan helpen.

Tip 10. Gebruik nicotinevervangers

De beste manier om te stoppen met roken is cold turkey. Als blijkt dat dit jou niet lukt kun je ervoor kiezen om nicotinevervangers te gebruiken. Je kunt dan stap voor stap de nicotine inname verminderen. Tegenwoordig worden ze ook één keer per jaar vergoedt in Nederland. Er zijn bijvoorbeeld pleisters beschikbaar, kauwgom en sprays. Medicijnen is ook een optie. Hiervoor moet je wel contact opnemen met de huisarts.