Tips voor beginnende sporters in de sportschool

Tips voor beginnende sporters in de sportschool

De sportschool is voor een nieuwkomer toch een intimiderende plek. Echter is het juist een hele sociale plek om te zijn, waar iedereen één en hetzelfde doel heeft. De sporters zijn er allemaal om aan hun lichaam te werken en gezonder te worden. Desondanks kan de intimidatie ook komen door al die ingewikkelde oefeningen en grote sportapparaten. Schrik niet, want je kan alles vragen en op jouw eigen tempo de mogelijkheden gaan ontdekken. Wij hebben speciaal voor de beginnende sporters in de sportschool een paar tips op een rijtje gezet:

1. Bepaal jouw eigen tempo

In de sportschool zie jij andere sporters langslopen die al een stuk verder zijn in hun fysieke ontwikkeling. Dat moet je zeker niet afschrikken en juist motiveren. Jij kan dat doel ook bereiken, simpelweg door gedisciplineerd naar de sportschool te gaan. Vergelijk jezelf nooit met andere sporters. Iedereen is anders, zowel lichamelijk als mentaal. Vandaar ook dat jij je eigen tempo moet volgen. Ga niet plotseling voor zwaardere gewichten, omdat iemand anders dat wel doet. Je staat voor een eigen taak en die kan jij alleen op jouw manier bereiken.

2. Begin niet met te zware gewichten

In de beginfase wil jij aftasten wat jij nu eigenlijk allemaal kan in de sportschool. Je bent nog zoekende naar het juiste gewicht. Het is ook een periode waarin je snel in de fout kan gaan. Bedenk jezelf dat een zwaarder gewicht niet altijd beter is. De kans op een blessure zal dan enorm toenemen en dan zit je een lange periode in de lappenmand. Begin juist op een wat lager niveau, zodat je de spieren goed kan testen. Langzaam en nauwkeurig heeft meer effect. Let goed op jouw techniek, dat is veel waardevoller dan een zwaarder gewicht.

3. Begin niet met een topsportleven

Het klinkt een beetje vreemd, maar het is slim niet gelijk door het leven te gaan als een topsporter. Daarmee bedoelen wij dat het onverstandig is om direct dagelijks naar de sportschool te gaan. Dat heeft een simpele reden. Jouw spieren hebben ook rust nodig en dat is minstens net zo belangrijk als de training. Begin eerst met enkele dagen en probeer dat langzaam op te bouwen. Vergeet ook niet om rustdagen in te plannen, zodat je optimaal kan herstellen van een zware training.

4. Drink water

Ik sport, dus ik kan alles eten en drinken. Dat is een hele verkeerde instelling. Wij raden je niet alleen aan om gezond te gaan eten, maar ook om veel water te gaan drinken. Je moet namelijk wel gehydrateerd blijven. Het water zorgt voor een sneller herstel van de spieren en heeft ook een positief effect op het uithoudingsvermogen van de sporter. Zowel bij krachttraining als cardio is het dus slim om genoeg water te drinken. Daarnaast zitten er geen calorieën in en dat is weer goed voor jouw vetpercentage.

5. Cardio en krachttraining

Het kan zijn dat jij alleen gaat sporten om de spieren te trainen en dus de focus op krachttraining legt. Als beginner kan jij beter krachttraining gaan combineren met cardio oefeningen. De kans op een blessure neemt af, maar je traint ook direct het gehele lichaam. Jouw conditie gaat door de cardio ook vooruit, waardoor je beter kan presteren met de krachtoefeningen. Daarnaast zal je meer calorieën verbranden en daalt hoogstwaarschijnlijk het vetpercentage.

6. Koop een slimme weegschaal

Wij hebben bijna allemaal wel een weegschaal in de badkamer staan. De meeste hebben nog een ‘ouderwetse’ weegschaal, die alleen het gewicht zal meten. Dat is prima, maar wij raden je aan om een slimme weegschaal op de kop te tikken. Een dergelijke weegschaal beschikt over een eigen app voor op de smartphone of tablet. Jij kan dan nog zoveel meer informatie vergaren, zoals het vetpercentage, de BMI, spiermassa, botten, visceraal vet, water, proteïne en metabolisme. Het is zelfs mogelijk om jouw gewicht zonder lichaamsvet te kunnen zien. Dergelijke informatie zorgt voor meer motivatie.

7. Ga op de fiets naar de sportschool

De kans is aannemelijk dat de sportschool in de buurt is gevestigd. Wij raden je aan om met de fiets naar de sportschool te gaan. Je begint dan al direct met een cardio oefening, dus de eerste calorieën vliegen er al vanaf. Het is gezonder en ook nog eens goedkoper. Het scheelt onwijs veel benzinekosten, zeker als jij vaker dan één keer per week naar de sportschool gaat. Daarnaast moet jij ook nog terug, dus zal je de work-out eindigen met een laatste kort cardio oefening.