10 tips om minder zout te eten

10 tips om minder zout te eten

Uit onderzoek is gebleken dat een groot deel van de mensen teveel zout eten. Het is ongezond voor je lichaam. Probeer daarom je zoutinname zoveel mogelijk te beperken. Het kan best lastig zijn want veel producten in de supermarkt zijn al bewerkt met zout. Ook zijn we gewend aan de smaak. Dit zijn 10 tips om minder zout te eten.

Tip 1. Zout heeft meerdere namen

Je kunt natuurlijk de pot zout niet meer in huis halen. Een goed begin om minder zout binnen te krijgen maar je moet niet vergeten dat zout meerdere namen heeft. Het draait allemaal om natrium, het belangrijkste onderdeel van zout. Overal waar het woord zout in voorkomt moet je zoveel mogelijk vermijden. Dus ook zeezout, himalaya zout etc.

Tip 2. Neem dieetzout

Het gebruik maken van dieetzout is een gezonder alternatief voor de standaard zout. Het is verkrijgbaar in de supermarkt. Het bevat een stuk minder natrium. Wel bevat het een kalium. Dit kan wellicht niet samen gaan medicijnen die je slikt. Neem daarvoor even contact op met je apotheker of huisarts.

Tip 3. Schrijf op wat je eet

Het is goed om eens een paar dagen lang op te schrijven wat je allemaal eet. Je zult merken dat in veel producten een hoop zout zit wat je van te voren niet eens wist. Door bij te houden wat je eet, weet je ook hoeveel zout je binnen krijgt. Zo kun je gaan kijken hoeveel minder je binnen moet krijgen. Je kunt ook gebruik maken van bijvoorbeeld MyFitnessPal een app voor op je telefoon.

Tip 4. Vermijd kant en klare maaltijden

Als je minder zout binnen wilt krijgen doe je er goed aan om te stoppen met het kopen van kant en klare maaltijden. De fabrikanten voegen hier altijd een heleboel zout aan toe. Als je zelf je eten bereid kies je er zelf voor hoeveel zout je toevoegt. Of helemaal niet, nog beter.

Tip 5. Gebruik verse ingrediënten

Eten bereiden doe je het best met verse ingrediënten. Producten uit bijvoorbeeld blik zijn vaak bewerkt en bevat veel zout. Maak gebruik van verse producten en voeg zelf je eigen kruiden toe.

Tip 6. Gebruik andere kruiden

Zout brengt je gerecht heerlijk op smaak maar andere kruiden kunnen dit ook. Speel eens met verschillende kruiden en kijk wat jij lekker vindt. Ook op internet kun je vinden welke kruiden bij welke producten passen.

Tip 7. Let op broodbeleg

Iedereen is dol op een boterham met kaas, worst of een met een lekker plak ham. Maar wist je dat deze producten ook veel zout bevatten? Je kunt beter kiezen voor kipfilet, kalkoenfilet of rosbief.

Tip 8. Vergelijk etiketten

Als je in de supermarkt loopt probeer dan eens de etiketten van diverse producten te vergelijken. Zo kom je erachter welke producten minder zout bevatten. Bij dezelfde producten kan het soms ook nog wel eens per merk verschillen.

Tip 9. Stapje voor stapje minder zout

Stop nooit direct in één keer met het eten van zout. Je eten zal dan absoluut niet smaken en dan hou je het ook niet lang vol. Probeer om iedere keer een beetje minder zout toe te voegen. Zo kun je er stap voor stap een stuk gemakkelijker aan wennen.

Tip 10. Laat de zoute snacks liggen

Dan zijn we aangekomen bij de laatste tip. Het is misschien moeilijk maar probeer de zoute snacks zoals chips in de supermarkt te laten liggen. Kies voor een gezonder alternatief. Dan kun je bijvoorbeeld denken aan snoeptomaatjes, paprika, komkommers of zoek eens een recept op voor groentechips. Het zal je nog verbazen hoe lekker dit smaakt!