Hoe werkt een Pump and Dump Scam?

Hoe werkt een Pump and Dump Scam

Hoe werkt een Pump and Dump Scam?

De cryptomarkt is onvoorspelbaar en risicovol. Natuurlijk zijn er veel investeerders miljonair geworden met de cryptomunten en nog altijd verdienen mensen er geld aan. Het is echter wel altijd uitkijken geblazen, bijvoorbeeld voor een zogeheten ‘Pump and Dump Scam’. Sommige cryptoprojecten zijn dan ook terug te vinden op de zwarte lijst, simpelweg vanwege deze reden. Een Pump and Dump Scam is zeker niets nieuws, want het komt ook voor op de beurs.

Je hebt misschien de populaire bioscoopfilm ‘Wolf of Wall Street’ wel eens gezien. In dat geval zal deze methode je wel bekend voorkomen. In de film presteren de hoofdrolspeler de aandelen van Steve Madden op de beurs. Binnen een mum van tijd worden er miljoenen en miljoenen aandelen verkocht, maar de hoofdrolspelers hebben al geruime tijd daarvoor veel geïnvesteerd in het aandeel. Na twee dagen is de koers aanzienlijk gestegen en verkopen de hoofdrolspelers alle aandelen. Een enorme geldwinst is een feit en de koers zakt volledig in elkaar. Het aandeel zal dus flink worden gepromoot en vervolgens inzakken. De bedenkers van de scam zijn dan ook de enige die hun zakken vullen, terwijl de rest een groot verlies moet incasseren.

Promoten van de nieuwe cryptomunt

In de cryptowereld komt een Pump and Dump Scam ook zeker voor. De bedenkers bedenken een nieuwe munt en promoten deze op alle mogelijke manieren. Het kan zijn dat er online onwijs veel reclames van de munt verschijnen en er allerlei spammailtjes worden verzonden naar investeerders over de hele wereld. Het doel is om de cryptomunt te hypen en onder de aandacht te brengen. Zelfs op fora zal er gepraat worden over deze nieuwe munt en het feit dat de cryptomunt voor enorme winsten zal gaan zorgen. De investeerders hebben geen idee dat de munt eigenlijk helemaal geen waarde heeft. Het pompen kan vervolgens beginnen en er worden voor miljoenen euro’s aan munten verkocht. De waarde stijgt, terwijl de bedenker van de scam zijn munten voor een veel lager bedrag heeft aangekocht.

Dumpen van de cryptocurrency

De koersen blijven maar stijgen en de cryptocurrency krijgt steeds meer aandacht. De oplichter zal vervolgens al zijn aandelen in één keer van de hand doen. Aangezien de scammer over de meeste munten beschikt, zal de koers instorten. Geen enkele andere investeerder kan nog winst maken op de cryptomunt, terwijl de oplichter zijn zakken allang heeft gevuld. Gelukkig zijn er voldoende exchanges die vrij eenvoudig een Pump and Dump Scam herkennen en kunnen uitsluiten. Het is ook simpelweg slimmer om te investeren in cryptomunten die zich al hebben bewezen, zodat jij met zekerheid en veilig kan investeren.