Wandelen is niet alleen leuk om te doen maar het zorgt er ook voor dat je je kunt ontspannen en het belangrijkste misschien wel: het is hartstikke gezond. Met bewegen zorg je voor positieve effecten op al je lichaamsdelen. Je voelt je gezonder, fitter en dikke kans dat je een stuk ouder wordt als andere. Ook herstel je sneller van eventuele ziektes. Creëer plekjes in je agenda om zoveel mogelijk te wandelen!
Wandelen heeft een positief effect op de hersenen
Als je een wandeling maakt is dit goed voor de hersenen. Je mentale gezondheid krijgt tijdens de wandeling een flinke boost door onder andere de endorfine die vrijkomt. Een gelukshormoon. Je voelt je na een wandeling veel energieker waardoor je alles weer aan kan. Iedere ochtend een wandeling maken kan bijdragen aan een productieve dag.
Betere nachtrust
Het maken van wandelingen zorgt ervoor dat je beter kunt slapen. Bewegen stimuleert onze biologische klok waardoor in slaap komen en in slaap blijven een stuk eenvoudiger is. Mensen die slecht kunnen slapen krijgen dan ook vaak het advies van de huisarts om meer te bewegen. Wandelen is daarmee een goede optie.
Slaap jij slecht? Lees dan ons artikel 10 tips om beter te slapen.
Het bestrijdt rugklachten
Wanneer je iedere dag een wandeling maakt kan dit meehelpen bij het bestrijden van rugpijn. En dan hebben we het vooral over de lage rugpijn. Dit komt omdat je tijdens het wandelen je rugspieren traint en daardoor sterkere spieren krijgt. Dit zorgt ervoor dat de rugpijn minder wordt. Lange wandelingen zijn niet nodig, er wordt aangeraden om zo’n twintig minuten per dag te wandelen, op je eigen tempo.
Goed voor je hart- en bloedvaten
Je hart- en bloedvaten zijn één van de belangrijkste onderdelen in je lichaam. Het is dan ook belangrijk dat deze goed worden onderhouden. Wandelen helpt bij gezonde hart- en bloedvaten. Een goede reden om iedere dag eens door het park te gaan wandelen. Een wandeling van minimaal 30 minuten is al voldoende. Een extra bijkomend voordeel is dat het risico op eventuele hartproblemen worden verlaagd. Gauw aan de wandel dus!
Betere spijsvertering
Bewegen en dus ook wandelen zorgt ervoor dat de spijsvertering verbeterd wordt waardoor je geen last hebt van darmklachten. Je zorgt er zo voor dat verstoppingen verleden tijd zijn en je niet met pijn op de wc zit. De ontspanning van het wandelen is ook een extra stimulans voor je darmen. Alleen maar voordelen dus.
Minder kans op alzheimer
Als je aan beweging doet zorg je ervoor dat de hersenen ook actief zijn. Hoe actiever de hersenen zijn hoe kleiner de kans is dat je later alzheimer kunt krijgen. Als de hersens bezig zijn wordt het geheugen getraind en wordt alsmaar sterker en sterker. Wandelen is dus ook werken voor de toekomst.
Sterkere longen
Je longen zullen ook erg tevreden zijn als je veel aan wandelen doet. Het zorgt er namelijk voor dat de longen sterker worden en daardoor ook meer zuurstof kan opnemen. Je gaat je hierdoor een stuk gezonder voelen en je bent veel minder snel moe na inspanningen. Met gezonde longen heb je ook de kans dat je een stuk ouder wordt.