De effecten van energiedrank

De effecten van energiedrank

De energiedrank is niet meer weg te slaan uit de supermarkt en één van de populairste frisdranken van het moment. Steeds meer jongeren beginnen al op vroege leeftijd met het drinken van een suikervolle drankje. Energiedrank kan zeker bij de jeugd stoer overkomen, maar is voor veel mensen ook een opwekkend drankje, Een groot minpunt is dat het drankje ook een zeer verslavende werking heeft. De blikjes Red Bull, Bullit, Monster, Slammer, Spam en de verschillende huismerken vliegen over de toonbank. De grote vraag is nu, wat is het effect van energiedrink en is het daadwerkelijk zo extreem ongezond?

Wat zit er in een blikje energiedrank?

Energiedrank is eigenlijk gewoon een frisdrank. In een blikje zit een grote hoeveelheid aan suiker, taurine en cafeïne. De stoffen zorgen voor een opwekkende werking en dat kan direct zorgen voor een wakker gevoel en in sommige gevallen zelfs hyperactiviteit. Heel vreemd is dat ook niet. Een blikje energiedrank van 250 milliliter beschikt over net zoveel cafeïne als een kop koffie. Het grote verschil zit hem in de hoeveelheid suiker, namelijk ongeveer zes klontjes per blikje. De taurine is ook een probleem, want één blikje beschikt over 600% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid. Wij kunnen één ding dan ook al met zekerheid zeggen, energiedrank is zeker niet gezond.

Nadelige effecten van energiedrank

In een blikje energiedrank zit zo’n grote hoeveelheid aan suiker en cafeïne, dat het eigenlijk altijd nadelige effecten zal hebben. Het drankje zorgt echter nog veel meer nadelen. Als het zeer uitzonderlijk is dat je energy drank drinkt, dan is dat geen probleem. De grootste nadelen komen op het lange termijn om de hoek kijken. Allereerst zorgt energiedrank voor een slaapproblemen en rusteloosheid. Overgewicht ligt ook op de loer, aangezien je enorme hoeveelheden aan suiker inneemt. Daarnaast heeft suiker een nadelig effect op het gebit.

De suiker en cafeïne kan eveneens voor uitdroging zorgen. Dat is overigens helemaal het geval als jij de energiedrank combineert met alcoholische dranken. De cafeïne zorgt ook voor hartproblemen en mogelijk zelfs een hartinfarct. Wij hebben het dan nog niets een gehad over het opgejaagde gevoel dat je kan ervaren.

Energiedrank verslaving

Er zijn miljoenen Nederlanders die iedere ochtend een kop koffie nodig hebben om wakker te kunnen worden. Energiedrank kan hetzelfde verslavingseffect veroorzaken. Het drankje zorgt in eerste instantie voor een goed gevoel. Je voelt je namelijk opgewekt en hoogstwaarschijnlijk ook vrolijk. Suiker kan dat feestje alleen weer snel verpesten. De bloedsuikerspiegel stijgt snel en zal ook weer net zo snel gaan dalen. De dip is enorm en dat wil je natuurlijk oplossen. De kans is dan aannemelijk dat je op zoek zal gaan naar het tweede blikje energiedrank. De kick is verslavend en voor je het weet drink je meerdere blikjes per dag.

Positief effect

Het ligt niet voor de hand, maar er is weldegelijk ook een positief effect te melden. In 2017 werd een studie gedaan naar energiedrank en het effect op sportieve bezigheden. Het resultaat bleek veelbelovend. Energiedrank kan voor een beter uithoudingsvermogen zorgen en kan de spierkracht ook laten toenemen. Geloof het of niet, maar energiedrank bleek zelfs een positief effect te hebben op de sprongkracht van de deelnemers. Let wel, het effect was van een korte duur.

Lage prijzen zorgen voor succes

Energiedrank is razend populair bij de jeugd en de prijs van een blikje speelt daar een grote rol in. Het kopen van een blikje is zeer laagdrempelig. Je loopt de supermarkt binnen en een huismerk energiedrank blikje kost nog geen 50 eurocent. De jeugd kan dit makkelijk betalen. Daarnaast is er geen controle in de supermarkt en gelden er ook geen regels omtrent kinderen en jongeren die energiedrank willen aanschaffen. Het bekendste merk Red Bull is het duurste energiedrankje in de winkel en kost rond de 1,20 euro per stuk.

Leeftijdsgrens

De kans bestaat dat er binnen nu en enkele jaren een leeftijdsgrens komt op energiedrank. De discussie is al enkele jaren gaande, maar dat heeft amper effect gehad. Op 1 oktober 2018 besloot de supermarktketen Aldi om als eerste supermarkt in Nederland een leeftijdsgrens in te stellen. Kinderen tot 14 jaar konden vanaf dat moment geen energiedrank meer kopen in de winkel. Deze regel was op dat moment al in diverse andere Europese landen van kracht. In Nederland zou 79% van alle volwassenen positief tegenover de leeftijdgrens staan, dat bleek uit een onderzoek van Foodwatch.