De 10 lelijkste dieren ter wereld

top 10 lelijkste dieren op aarde

We mogen misschien niet oordelen maar toch hebben wij een lijst samengesteld met de top 10 lelijkste dieren ter wereld. Dieren waarmee je absoluut niet vergeleken wilt worden. We zijn gek op dieren, zo hebben we graag een hond of kat als huisdier en gaan we graag op bezoek in de dierentuin. Toch zijn er ook een heleboel lelijke dieren. Een gelatine monster, een dier met lange gele tanden en aap met een rode kop. Het komt allemaal aan bot. Hier volgt de top 10 lelijkste dieren van de wereld.

blobvis

Het lelijkste dier van de wereld; de blobvis

We trappen direct af met het dier dat verkozen is tot lelijkste dier van de wereld, de blobvis. Wat ons betreft zeggen de foto’s genoeg. De blobvis is vooral te vinden in diepe wateren in Australië. Ook komt hij voor in Tasmanië. De Blobvissen leven in dieptes van 600 tot 1200 meter waardoor ze zelden door mensen gespot worden. Het lichaam van de vis bestaat grotendeels uit een soort gelatine met een dichtheid iets die lager is dan water. Hierdoor kan de vis drijven zonder energie te hoeven gebruiken voor het zwemmen. Niet alleen lelijk dus, maar ook lui. Ze zwemmen altijd in hun eentje. Ze worden zo’n 30 centimeter groot. In 2003 werd de blobvis bekend door de beroemde foto van Mr Blobby. Hierdoor wordt deze vis vaak ook zo genoemd. Andere benamingen: blobfish, psychrolutes marcidus.

naakte molrat

 

Naakte molrat

Op nummer twee hebben we plek voor de naakte molrat. Deze haarloze rat heeft een stel gele tanden waar je bang van wordt. Toch is het een dier waar we respect voor moeten hebben. Het kan maar liefst 20 minuten zonder zuurstof maar belangrijker, er komt geen kanker voor bij de naakte molrat. Een belangrijk dier dus voor ons onderzoek naar deze nare ziekte. We vinden de rat vooral in Afrika in de gebieden van Kenia, Somalië en Ethiopië. Hij valt op door zijn rimpelige huid en de lange gele tanden. Ze kunnen 16 cm groot worden en wegen daarbij gemiddeld 35 gram. Hun leefjaren gaat tot ongeveer 30 jaar. Ze leven onder grond in gangenstelsels.

Neusaap

 

Neusaap

Er zijn veel verschillende aapsoorten maar de neusaap is misschien wel de lelijkste. Deze staat daarom dan ook op nummer 3 van ons lijstje. De aap valt op door zijn enorme neus. Deze kan zelfs over zijn mond heen staan. Maar hier een verbazingwekkend feitje voor je: hoe groter de neus van een volwassenen neusaap hoe aantrekkelijker de vrouwtjes dit vinden. Ons niet gezien. Deze diersoort komt voor op het eiland Bornei wat gelegen is in Zuidoost Azië. Leven doen ze in de bomen. De neusapen teren vooral op bladeren en vruchten. Gemiddeld worden ze 15 jaar oud. Mannetjes wegen gemiddeld 20 kg, vrouwtjes daarentegen de helft, 10 kg. Hier nog een grappig feitje voor je; de neusaap wordt ook wel de Nederlander genoemdt. De lokale bevolking vond dat de eerste schippers die uit Nederland kwamen wel op het beestje leken. En bedankt! Probiscis aap

stermol

 

Stermol

We gaan verder maar nummer 4 op de lijst. Deze lelijkerd is de stermol. Als je de foto bekijkt zou je denken een kip zonder kop. Het behoort de mollen familie en je komt hem tegen in Canada en de Verenigde Staten. Het bijzondere aan dit beest is dat hij blind is. De mol heeft een opvallende sterachtige neus. Dit zijn tentakels die bestaan uit duizenden tastorganen waarmee hij zich voortbeweegt. Hiermee herkennen ze ook voedsel. Ze eten onder andere insecten, wormen en kleine visjes. Ook kunnen de stermollen uitstekend zwemmen, ze leven onder grond, zo diep dat de tunnels onder het water doorlopen. Ze wegen zo’n 50 gram en worden ongeveer 20 centimeter lang.

zeeduivel

 

Zeeduivel

We zijn inmiddels al weer op de helft aangekomen van ons lijstje de top 10 lelijkste dieren. Op deze plek vinden we de Zeeduivel. Ook wel hozemond, staartvis, lophius of lotte genoemd. Het heeft een vlak bruin groenige lichaam met op de rugvin een vleesachtige lokaas. Deze enge zeeduivel vinden we vooral in de Middellandse Zee maar ook in delen van de Atlantische Oceaan komt de vis voor. Het glibberige monster eet graag andere vissen maar ook krabben, kreeften en zelfs inktvissen. De hozemond ligt meestal op de ondergrond van de zee en is hiervan niet te onderscheiden. Zo vangt hij eenvoudig zijn prooi. Ze kunnen wel tot 2 meter lang worden en wegen dan ook zeker zo’n 35 kilo. Ze worden gemiddeld 25 jaar oud. De zeeduivel wordt ook door mensen gegeten. Meestal staat het op het menu aangeduid als ‘lotte’.

OEAKARI

Gewone oeakari

Je zou denken dat deze gewone oeakari in een pot met rode verf is gevallen maar het is toch echt zijn normale gezicht. De gewone oeakari slingert door Zuid Amerika, in Brazilië, Peru en bij het grensgebied van Colombia. De apen zijn te vinden in gebieden met rivieren. Ze zijn slecht gecamoufleerd dus jagen doen ze niet maar ze zoeken in groepen van tot wel 100 andere dieren naar vruchten en zaden in bomen. Zo nu en dan wordt er wat heerlijke klein gedierte genuttigd.

zeeolifant

Zeeolifant

Nummer 7, de zeeolifant. Oké, ze zijn familie van de zeehonden, die zijn schattig, maar als je kijkt naar de neus van dit dier is het alles behalve knap. De zeeolifanten zijn de grootste roofdieren van de wereld. Ze heten zo door hun enorme slurfachtige neus die lijkt op die van een olifant. Alleen de mannetjes hebben dit trouwens, de vrouwen zijn een stuk knapper. Sorry mannen. Ze komen uit Antarctica maar bewegen zich voort in Nieuw-Zeeland, en Zuid-Afrika. De zeeolifanten kunnen 6,2 meter groot worden en hebben een gewicht van 4000 kg. De leeftijd ligt rond de 23 jaar. Ze eten inktvissen, haaien, roggen, weekdieren en andere vissen. Tijdens de jacht kunnen ze maar liefst 2 uur onder water blijven.

knobbelzwijn

Knobbelzwijn

De knobbelzwijn staat op ons lijstje op nummer 8. De wrattenzwijn zit zoals de naam al doet vermoeden vol wratten. Bah. Dat zwijgen we nog maar over zijn gezicht. De knobbelzwijn leeft in de savannen van Afrika. Hier moet hij uitkijken voor de leeuw, die hem graag oppeuzelt. Het is een dagdier, in de nacht slapen ze. Het beestje is te herkennen aan zijn lange platte gezicht en zijn slagtanden die aan de zijkant van zijn bek zitten. Het lelijke mormel wordt een meter lang en heeft daarbij een gewicht van 150 kg. Als ze het overleven kunnen ze tot wel 18 jaar oud worden. Ze eten vooral gras. Ook insecten, larven en vruchten eten ze. En oh ja ze zijn ook niet vies van een een heerlijk stukje uitwerpsel. Gadver!

“De Knobbelzwijn is vooral bekend door Pumbaa uit de Lion King ”

chineese naakthond

Chinese naakthond

Op de een-na-laatste plaats hebben we de Chinese naakthond. Afstammelingen van de Afrikaanse naakthonden. Ze hebben een onverzorgd uiterlijk, een afspraak bij de kapper zou geen overbodige luxe zijn. De Chinese naakthonden hebben geen vacht op hun lichaam. De kop is dan weer wel flink behaard. Evenals hun staart en de pootjes die we ook wel sokjes noemen. Deze viervoeter komt vooral voor in China (duh!) en werd gebruikt voor de jacht op ongedierte. Muizen en ratten moesten er vooral aan geloven. De hond is uitstekend geschikt als huisdier. Ze zijn vriendelijk en kunnen goed omgaan met kinderen.

hyena

Hyena

Vergeet alle lelijke dieren even want we zijn alweer aangekomen bij de laatste van onze lijst. De Hyena. Voor jou waarschijnlijk het bekendste dier. Wat ons betreft is het een mislukt dier. Een kruising tussen een hond, kat beer en geit. Je vindt ze in Nederland in de dierentuinen. De Hyena’s zijn roofdieren die leven in Afrika en deels ook nog in Azië. In het verleden leefde ze ook in Europa. Er zijn 4 verschillende soorten: De gevlekte hyena, de bruine hyena, de gestreepte hyena en de aardwolf. Ze eten graag vlees, ingewanden en botten. Ze ruimen zelfs complete lijken op. Ze kunnen 20 jaar worden en bij goede verzorging, zoals in een dierentuin wel 40 jaar. Ze worden maximaal 92 cm groot. Het mannetje weegt 45 tot 62 kilo. Het vrouwtje 55 tot 82 kilo.