10 tips om een kater te bestrijden

10 tips om een kater te bestrijden

Een goed feestje gaat natuurlijk samen met een flink portie alcohol. Ondanks dat de alcohol een hoop gezelligheid met zich meebrengt wordt je de volgende dag vaak wakker met een kater. Flink balen dus. Zeker als je die dag ook nog eens van alles op de planning hebt staan. We hebben daarom negen tips voor je op een rijtje gezet hoe je een kater kunt verminderen. Daarnaast geven je een extra bonus tip hoe je een kater kunt voorkomen.

1. Slik paracetamol (geen aspirine!)

De eerste tip had je zelf misschien ook wel kunnen bedenken maar het nemen van paracetamol zorgt ervoor dat onder nadere je hoofdpijn vermindert. Zo voelt je kater een stuk prettiger aan. Goed om te weten is dat je absoluut geen aspirine moet nemen. Dit bevat acetylsalicylzuur wat schade aan kan brengen aan de nieren en de lever wanneer de alcohol nog actief is in je lichaam.

2. Neem een goed ontbijt

Als je een kater hebt moet je meestal niet aan voedsel denken, maar dit kan je wel helpen om de kater te verminderen. Een paar boterhammen met wat gebakken eieren doet wonderen. Je kunt ook voor fruit kiezen. Als dit niet lukt zorg dat dat je iets lichts eet. Denk bijvoorbeeld aan een cracker of een rijstewafel. Zorg er verder voor dat je voldoende vocht binnenkrijgt. Drink meerdere glazen water of thee.

3. Bewegen

Wanneer je met een kater wakker wordt wil je de rest van de dag alleen maar zitten. Dit zorgt er echter voor dat het proces alleen maar langer duurt. Beweging helpt mee bij het afbreken van alcohol in je lichaam. Maak een wandeling in de buurt of doe een lichte sportactiviteit. Desnoods loop je rondjes door het huis, zorg dat je beweegt.

4. Uitslapen

Wil je de dag waarop je een kater hebt zo min mogelijk actief zijn probeer dan zo lang mogelijk uit te slapen. Als het lichaam slaapt krijgt het de kans om spoediger te herstellen. Als je later wakker wordt zal de symptomen een stuk minder zijn.

5. Potje seks

Seks tegen een kater is altijd een goed idee. Niet iedereen zal er op dat moment zin in hebben maar het is bewezen dat het wel werkt. Door het hebben van seks creeer je het liefdeshormoon oxytocine. Het geeft je een blij gevoel en het zorgt ervoor dat de pijn die je ervaart minder heftig is. Aan de slag dus.

6. Douchen

Zodra je wakker wordt is het aan te raden om direct onder de douche te springen. Je lichaam ruikt waarschijnlijk nog naar die smerige alcohol geurtjes waardoor het kan zijn dat je nog misselijker wordt dan je al bent. Met douchen verwijder je deze geurtjes. Het schijnt dat het wisselend van koud naar warm douchen ook zou helpen bij het verminderen van een kater.

7. Neem vitaminepillen

Wanneer je stevig hebt gedronken daalt het aantal vitamines in je lichaam. Je bouwt vaak een tijdelijk vitaminetekort op. Daardoor voel je je ook niet goed. Neem een vitamine tablet tot je om het tekort zo snel mogelijk aan te vullen. Het beste is om een multivitamine pil te nemen, hier zit direct alles in.

8. Vermijd de zon

Als je s ochtends met een flinke kater wakker wordt is het absoluut niet aan te raden om in de zon te gaan bakken. De warmte zorgt ervoor dat de kater versterkt wordt waardoor je je nog slechter gaat voelen.

9. Een goede nachtrust

Als je een groot aantal alcohol hebt genuttigd heeft je lichaam rust nodig om hiervan te herstellen. Slaap in een comfortabel, het liefst je eigen bed, sluit alle gordijnen zodat de kamer geen licht meer doorlaat. Draag eventueel een slaapmasker als het niet donker genoeg is. Je kunt ook oordoppen dragen zodat je niet wakker wordt van geluiden om je heen. Zo slaap je hopelijk de hele nacht door zonder tussendoor wakker te worden. je lichaam herstelt dan een stuk sneller.

10. Voorkom een kater!

We hebben je zojuist een paar goede tips gegeven om je kater te bestrijden. De volgende keer kun je misschien de kater proberen te voorkomen. Dat is altijd beter dan genezen. Voordat je gaat beginnen met het nuttigen van alcohol moet je minimaal een liter water naar binnen werken. Het water zorgt ervoor dat de giftige stoffen van de alcohol wat je lichaam binnenkomt direct kan afvoeren. Op deze manier heb jij de volgende dag geen kater en kan je er weer fris tegenaan.

Wat is een kater?

Een kater hebben is een kwaal die je krijgt wanneer je teveel alcohol drinkt. Dit ontstaat meestal de volgende dag wanneer je wakker wordt. Je lichaam gaat tijdens de slaap aan het werk om alle alcohol af te breken. Je lichaam gebruikt daarvoor het vocht wat in je zit. Dat is de reden dat je in de ochtend wakker wordt met een droge mond en je dorst hebt. Verder ontstaat er bij een kater onder andere hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid en vermoeidheid. Verder kun je ook extra gevoelig zijn voor externe prikkels.