Je krijgt als kind vaak de vraag, wat wil je later worden? Het fantasierijke brein van een kind zal hoogstwaarschijnlijk met een unieke baan op de proppen komen. De kans is niet groot dat het om één van de best betaalde banen in Nederland gaat. Wellicht ben jij wel nieuwsgierig om welke banen het dan gaat. Wij hebben speciaal voor jullie de 10 best betaalde banen op een rijtje gezet. Let op, de sporters staan niet in de lijst. Simpelweg omdat wij naar het gemiddelde kijken. Een voetballer op het hoogste niveau kan al snel 300.000 euro of meer bijschrijven op jaarbasis, maar voetballers op een wat lager niveau verdienen een heel stuk minder.
1. Plastisch chirurg (420.000 euro)
De eerste plaats gaat naar de plastisch chirurg. De eigenaar van een kliniek kan zijn zakken goed vullen met een gemiddeld jaarsalaris van ruim vier ton. De chirurg zelf moet het met een stuk minder doen, maar zal met 140.000 euro per jaar toch wel goed rond kunnen komen.
2. Medisch specialist Senior (220.000 euro)
Een medisch specialist mag zeker niet klagen en kan een mooi jaarsalaris opstrijken. Echter zal het pas echt interessant worden wanneer je een senior medisch specialist bent geworden. De beste specialisten op medisch gebied verdienen al snel 220.000 euro per jaar. Vergeet niet dat een medisch specialist pas rond zijn 30e levensjaar klaar is met studeren en dus nog wel wat jaartjes moet meedraaien om senior te kunnen worden.
Algemeen directeur (210.000 euro)
Een algemeen directeur van een hoogstaand bedrijf kan jaarlijks 210.000 euro op zijn rekening verwachten. Het gaat dan wel om bedrijven met een groot aantal medewerkers. De CEO van kleine éénmanszaken zijn in de berekening niet meegenomen. De CEO van een middenbedrijf moet het doen met 150.000 euro op jaarbasis, wat natuurlijk ook niet slecht is.
4. Vastgoedbelegger (180.000 euro)
Een belegger in vastgoed kan zijn bankrekening aardig zien oplopen. Een fulltime vastgoedbelegger mag jaarlijks 180.000 euro ontvangen, maar dan moet je wel succesvol zijn. Let op, beleggen is risicovol en er geen garantie voor een goede afloop. Er zijn dan ook veel vastgoedbeleggers die het wat minder goed doen en het gemiddelde omlaag halen.
5. CFO (190.000 euro)
Een CEO heeft veel verantwoordelijkheid en dat geldt ook zeker voor de CFO. De financieel directeur van een bedrijf is verantwoordelijk voor het kostenplaatsje van een bedrijf. Opmerkelijk genoeg doet een financieel directeur het wel wat minder dan een CEO, maar een salaris van 190.000 per jaar is zeker niet slecht.
6. Piloot (180.000 euro)
Het is en of was voor veel mensen een droom om piloot te worden. Het is geen gemakkelijke route en zeker niet iedereen slaagt in zijn missie om gezagvoerder te worden. Een piloot kan op jaarbasis rond de 180.000 euro verdienen, maar er zijn ook genoeg uitschieters die een stuk meer binnen hengelen. Een piloot moet trouwens een ongelofelijk hoog studiebedrag betalen, daar moet ook rekening mee worden gehouden. Een piloot van Qatar Airways krijgt daarnaast ook een stuk hoger salaris dan een gezagvoerder van EasyJet of Ryanair.
7. Minister (170.000 euro)
Een minister heeft bijzonder veel verantwoordelijkheid, dat is het afgelopen jaar wel duidelijk geworden. Nadat de Balkenende-norm werd ingevoerd gingen de ministers er financieel op achteruit. Desondanks krijgt een minister op jaarbasis 170.000 euro op zijn rekening gestort. Dat geldt trouwens ook voor de minister-president van Nederland.
8. Advocaat (130.000 euro)
Een beginnend advocaat ontvangt jaarlijks 45.000 euro, best wel een tegenvaller. Echter is dat het startsalaris en het kan vervolgens snel gaan. Een advocaat krijgt in ons land gemiddeld 130.000 euro per jaar. Het is wel een hoog gemiddelde, maar dat komt doordat er ook advocaten zijn die flinke provisies incasseren door zich te mengen in overnames van bedrijven. Die privilege is zeker niet voor alle advocaten weggelegd.
9. Tandarts (110.000 euro)
Elk half jaar gaan wij weer naar de tandarts voor een controle, tenminste de meeste van ons. Het is niet voor veel mensen een droombaan, maar qua salaris hoef je niet te klagen. Een gemiddelde tandarts kan een jaarsalaris van 110.000 euro verdienen. In dat geval is het controleren van de tanden misschien toch een wat leuker om te doen.
10. Hoogleraar (100.000 euro)
Een hoogleraar maakt een essentieel onderdeel uit van onze samenleving. De nieuwe generatie moet ook klaargestoomd worden voor het echte werk. Daarnaast kan de kennis ook zeer belangrijk zijn voor de maatschappij. Het is dan ook niet zo gek dat een hoogleraar op jaarbasis 100.000 euro kan verdienen.
Eervolle vermeldingen
Er zijn in Nederland meer dan genoeg banen die een behoorlijk zakcentje opleveren. Er is alleen voor sommige functies geen plekje weggelegd in de top 10 best betaalde banen. De volgende functies krijgen van ons wel een eervolle vermelding:
Burgemeester: 90.000 euro per jaar
Apotheekhouder: 85.000 euro per jaar
Accountant: 80.000 euro per jaar
Notaris: 70.000 euro per jaar